Υπερηχο-σαλπιγγογραφία (HYCOSY) και υδρο-υπερηχογραφία


Υπερηχο-σαλπιγγογραφία ( HyCoSy) και υδρο-υπερηχογραφία (sonohysterography):

Δυο σύγχρονες – μη επεμβατικές μεθόδοι – για τη διάγνωση παθήσεων της μήτρας και των σαλπίγγων με τη χρήση του υπέρηχου.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι μια σύγχρονη διαγνωστική μέθοδος για τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων. Ο έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων αποτελεί βασική διαγνωστική εξέταση κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και πλεονεκτεί σε σχέση με την κλασσική σαλπιγγογραφία καθώς υπερέχει ως προς τις παρενέργειες και τα μειονεκτήματα της μεθόδου που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα.

 

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία συνίσταται στη χρήση μιας ειδικής υποαλλεργικής ουσίας που εγχύεται μέσα στη μήτρα, με ένα λεπτό καθετήρα που τοποθετείται στον τράχηλο από τον κόλπο. Η πορεία της ουσίας αυτής, από τη μήτρα προς τις σάλπιγγες παρακολουθείται στον υπέρηχο, σαν κάτι υπερηχογενές, δηλαδή έντονα φωτεινό. Όταν οι σάλπιγγες είναι φυσιολογικές, παρακολουθούμε την ουσία να περνά από τη σάλπιγγα στην κοιλιά.

 

Είναι μια απλή εξέταση, η οποία μας δίνει τις πληροφορίες που δίνει και η κλασσική σαλπιγγογραφία, με όμως περισσότερα πλεονεκτήματα:

 

  • Η ουσία έχει τη σύσταση του αφρού και καθώς εισέρχεται στην μητρική κοιλότητα προκαλεί λιγότερη ενόχληση και πόνο σχετικά με την κλασσική μέθοδο. Έτσι είναι καλύτερα ανεκτή από τις γυναίκες.

 

  • Η εξέταση γίνεται στο φιλικό και άνετο χώρο του ιατρείου και όχι σε ξένο περιβάλλον του ακτινολογικού εργαστηρίου, που μπορεί να αγχώσει τις γυναίκες.

 

  • Η ουσία που τοποθετείται δεν είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και δεν προκαλεί αλλεργίες. Είναι υποαλλεργική και μη τοξική. Επίσης αποφεύγουμε τη χρήση ακτινοβολίας και έτσι δεν επιβαρύνονται τα ωάρια στις ωοθήκες, καθότι η χρήση του υπερήχου είναι ασφαλέστερη μέθοδος.

 

 

Παράλληλα η διενέργεια της υπερηχοσαλπιγγογραφίας, μπορεί να συνδιαστεί με μία ακόμα εξειδικευμένη εξέταση, αυτή του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος (3D ultrasound) για τον έλεγχο ανωμαλιών της μήτρας, καθώς και τη διενέργεια υδρο-υπερηχογραφήματος (sonohysterography). H εξέταση αυτή γίνεται πριν την έγχυση του ειδικού αφρού. Με τον ίδιο όμως τρόπο με την έγχυση φυσιολογικού ορού, εξετάζουμε την κοιλότητα της μήτρας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο παθολογίας στην κοιλότητα της μήτρας, όπως συμφύσεις, ενδομήτριος πολύποδας ή ινομύωμα.

Δρ Μάρω Πέτρου