Ενδομητρίωση


Μία κρυφή πάθηση

Μήπως υποφέρετε από κοιλιακούς πόνους κάθε μήνα, μήπως η σεξουλική επαφή είναι μια οδυνηρή εμπειρία, ή μήπως αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπογονιμότητας. Τότε ίσως να είστε κι εσείς θύμα αυτής της ύπουλης ασθένειας, της ενδομητρίωσης.

Χαρακτηριστικα γυναικών με ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες ηλικίας 16-50 χρονών, αλλά κυρίως στις ηλικίες 20-40. Παρουσιάζεται πιο συχνά σε γυναικές που δεν έχουν τεκνοποιήσει.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: πόνοι περιόδου, κοιλιακοί πόνοι και πόνος κατά την επαφή. Η υπογονιμότητα είναι συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρώτη ένδειξη ενδομητρίωσης είναι η ανακάλυψη κύστης ωοθήλης σε υπερηχογράφημα.

Τι είναι δηλαδή η ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση είναι η παρουσία μάυρων κηλίδων στις ωοθήκες, σάλπιγγες και σε άλλα μέρη της κοιλιακής χώρας.Αυτές οι μάυρες κηλίδες αποτελούνται από ιστό ενδομητρίου (που είναι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το οποίο επαναδημιουργείται σε κάθε έμμηνο ρύση) και δημιουργείται λόγω παλινδρόμησης αίματος προς τις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό το αίμα περιέχει ιστό ενδομητρίου το οποίο εμφυτέυεται στις ωοθήκες και άλλα κοιλιακά όργανα για λόγους που ακόμα παραμένουν ανεξήγητοι.

  • Εντονοι βαθμοί ενδομητρίωσης μπορεί να προκαλέσουν συμφύσεις στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να δημιουργηθούν κύστες στις ωοθήκες.
  • Η ενδομητρίωση ανταποκρίνεται στις ορμόνες του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Για αυτό το λόγο υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση.
  • Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης κατάσταση και δεν είναι προδιάθεση για καρκίνο της μήτρας ή των ωοθηκών.
Body care pregnancy or diet concept female hands forming heart shape on the stomach

Πως δημιουργείται η ενδομητρίωση

Κάθε μήνα υπάρχει παλινδρόμηση αίματος προς τις σάλπιγγες κατά την διάρκεια της περιόδου. Αυτό το αίμα σε ορισμένες γυναίκες παραμένει στα τοιχώματα των ωοθηκών και άλλων κοιλιακών οργάνων και αναπτύσσεται σαν ένας νέος ιστός που παράγει χημικές ουσίες και προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των σάλπιγγων και των ωοθηκών.

Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης

Ο μόνος τρόπος για να γίνει ακριβής διάγνωση είναι η διενέργεια λαπαροσκόπησης με την οποία ελέγχεται η κοιλία και η πύελος. Η λαπαροσκόπηση γίνεται κάτω από γενική αναισθησία και κατ’αυτήν εισάγεται στην κοιλιά ένα ειδικό τηλεσκόπιο με το οποίο επιθεωρείται η κοιλιά. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει την παρουσία κύστης στην ωοθήκη αλλά μια παρουσία κύστης δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ενδομητρίωση. Επισης, όλες οι κύστες δεν είναι ενδομητρίωση. Η εξέταση αίματος για ένα ειδικό δείκτη CA125 δεν είναι αξιόπιστη.

Θεραπεία

Οι δύο τρόποι της θεραπείας της ενδομητρίωσης είναι:

Α) Διάφορα φάρμακα

Β) Χειρουργική αντιμετώπιση

Α) Φάρμακα

Δυστυχώς λόγω σοβαρών παρενεργρειών η χρήσης φαρμάκων είναι περιορισμένη. Τα πιο χρήσιμα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι σε μορφή ενέσιμων, LHRHa, που γίνονται κάθε μήνα για διάστημα 3-6 μηνών. Αυτά τα φάρμακα σταματούν την παραγωγή των ορμονών που διεγείρουν την ενδομητρίωση με αποτέλεσμα να συρρικνώσει. Οι συχνές παρενέργειες είναι εξάψεις, κούραση και απώλεια οστικής μάζας και για το λόγο αυτό δε συνίσταται για μακροχρόνια θεραπεία.

Β) Χειρουργικη Επέμβαση

Η παλιά μέθοδος ανοικτής εγχείρησης δε συνίσταται καθόλου για θεραπεία ενδομητρίωσης, λόγω του ότι μπορεί να προκαλέσει συμφύσεις που αυτό θα οδηγούσε σε χειροτέρευση του πόνου και σε χειροτέρευση προβλημάτων υπογονιμότητας.

Η μέθοδος επιλογής για θεραπεία ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση, κάτι που μπορεί να γίνει την ώρα της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.

Οι ενδομητρικές κηλίδες μπορούν να καταστραφούν με χρήση λέηζερ. Επίσης, μπορεί να γίνει αφαίρεση κύστεων και λύση συμφύσεων. Είναι σημαντικό αυτή η μέθοδος θεραπείας να γίνει σε εξειδικευμένα κέντρα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και από χειρούργο γυναικολόγο πού έχει εξειδίκευση σε επεμβατικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Υπογονιμότητα και ενδομητρίωση

Η υπογονιμότητα είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε γυναίκες με ενδομητρίωση. Οι λόγοι είναι πολλοί όπως: καταστροφή ωοθηκών και σάλπιγγων από την ενδομητρίωση και επίσης λόγω καταστροφής ωαρίων και σπέρματος από τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από τον ενδομητρικό ιστό.

Διάφορες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως Λαπαροσκοπική θεραπεία με λέιζερ. Γυναίκες με άσχημο βαθμό ενδομητρίωσης συχνά θα χρειαστούν εξωσωματική γονιμοποίση για τεκνοποίηση.

Μπορεί να επιστρέψει η ενδομητρίωση;

 

Η ενδομητρίωση μπορεί να ξανά παρουσιαστεί μετά από ένα χρονικό διάστημα. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς για κάθε γυναίκα πότε πιθανόν να επιστρέψει. Τυχών μελλοντική εγκυμοσύνη βοηθάει στην καθυστέρηση επανεμφάνισης της ενδομητρίωσης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν σημαντικές ψυχολογικές αλλαγές. Η εγκυμοσύνη είναι κάτι το φυσιολογικό που φέρει σε πέρας το υγιές σώμα της γυναίκας. Μια γυναίκα που υποφέρει από ενδομητρίωση όταν μείνει έγκυος αντιλαμβάνεται τελικά ότι είναι όπως οι άλλες γυναίκες. Ειναι μια θετική εμπειρία, μια απελευθέρωσης από τα βασανιστικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης.