Ινομυώματα


«Με την βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής, τα ινομυώματα, ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την αφαίρεση της μήτρας, (υστερεκτομή) και χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Αποτελούνται από μυϊκό ιστό και ανταποκρίνονται στις γυναικείες ορμόνες – τα οιστρογόνα που παράγονται από τις ωοθήκες. Για αυτό το λόγο συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Πριν την εμμηνόπαυση αναπτύσσονται λόγω υψηλών οιστρογόνων. Είναι πιο συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό.

Συμπτώματα

Μικρά ινομυώματα ιδίως στο εξωτερικό μέρος της μήτρας μπορεί να υπάρχουν χωρίς να προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Ινομυώματα στο εσωτερικό μέρος της μήτρας προκαλούν αιμορραγίες περιόδου, με πολλά πήγματα αίματος ιδίως στη 2η – 3η μέρα. Αιμορραγίες περιόδου προκαλούν επίσης πόνο στην περίοδο και συνεχή κούραση, εξάντληση λόγο χαμηλού σιδήρου. Μεγάλα ινομυώματα προκαλούν αίσθημα βάρους στην κοιλιακή χώρα. Ουρολογικά προβλήματα όπως συχνοουρίες και ακράτεια ούρων, είναι συχνά λόγω πίεσης στην ουροδόχο κύστη. Τα ινομυώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν στειρότητα και αποβολή εγκυμοσύνης, ιδίως όταν βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος της μήτρας.

Διάγνωση
Για σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη η χρήση κολπικού υπερηχογραφήματος από έμπειρο ιατρό. Μόνο με αυτό τον τρόπο μικρά εσωτερικά ινομυώματα μπορούν να ανιχνευτούν.

Αντιμετώπιση
Μικρά ινομυώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα ιδίως σε ηλικίες κοντά στην εμμηνόπαυση, δε χρειάζονται θεραπεία. Συχνή παρακολούθηση με υπερηχογράφημα είναι απαραίτητη.

Φαρμακευτική Αγωγή
Ο ρόλος της φαρμακευτικής αγωγής είναι περιορισμένος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Θεραπεία με ανάλογα φάρμακα για 3-6 μήνες μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των ινομυωμάτων κατά 20%. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διευκόλυνση χειρουργικών επεμβάσεων.

inomyomata-mhtras-full

Παραδοσιακές Θεραπείες
Η παραδοσιακή απόξεση της μήτρας ή ανοικτές επεμβάσεις δεν είναι αποτελασματική σαν θεραπεία για ινομυώματα ή για αιμορραγίες περιόδου και δεν χρησιμοποιείται πλέον σαν θεραπεία. Υστερεκτομή, δηλαδή ολική αφαίρεση της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις με τις σύγχρονες θεραπείες. Ανοικτές παραδοσιακές επεμβάσεις εκτελούνται με μεγάλη τομή περίπου 10-15 εκατοστά στην κοιλιακή χώρα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μεγάλος και η παραμονή στην κλινική είναι 5-7 μέρες. Η ανάρρωση διαρκεί αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες.

Σύγχρονες Θεραπείες
Ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν με λαπαροσκοπική μέθοδο. Με αυτόν τον τρόπο ανοικτές πληγές στην κοιλιακή χώρα αποφεύγονται και η ανάρρωση είναι πολύ πιο ραγδαία Ινομυώματα στο εσωτερικό μέρος της μήτρας που πολλές φορές προκαλούν αιμορραγίες περιόδου και προβλήματα γονιμότητας αφαιρούνται Υστεροσκοπικά, χωρίς καμιά τομή στην κοιλιακή χώρα. Υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων είναι κατάλληλη για εσωτερικά ινομυώματα τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο το χειρουργικό υστεροσκόπιο. Η γυναίκα εισέρχεται στην κλινική το πρωινό της επέμβασης. Η επέμβαση γίνεται κάτω από ελαφριά γενική νάρκωση. Το υστεροσκόπιο εισάγεται στην μήτρα μέσω του τραχήλου, χωρίς καμία τομή στη κοιλιακή χώρα και το ινομύωμα αφαιρείται με λέιζερ.

 

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, λόγω του ότι η διαδικασία αυτή δεν προκαλεί ζημιά στην κοιλότητα της μήτρας, όπως οι παραδοσιακές επεμβάσεις (απόξεση). Όταν τα ινομυώματα βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος της μήτρας αφαιρούνται λαπαροσκοπικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των σύγχρονων επεμβάσεων είναι ότι η ανάρρωση είναι γρηγορότερη και ο μετεγχειρητικός πόνος λιγότερος. Τα αισθητικά και ψυχολογικά οφέλη είναι τεράστια. Η παραμονή στην κλινική είναι μόνο λίγες ώρες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι θέμα ημερών και όχι μηνών όπως συνήθως. Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι επεμβάσεις να εκτελούνται μόνο από ειδικό εξειδικευμένο γυναικολόγο. Η σύγχρονη αυτή χειρουργική έχει αλλάξει ριζικά την θεραπεία των ινομυωμάτων. Οι εγχειρήσεις με ανοικτές τομές και μακροχρόνια ανάρρωση ανήκουν πλέον στο παρελθόν.»