Υπογονιμότητα


Ένα στα 5 ζευγάρια αντιμετοπίζει προβλήματα γονιμότητας. Η αυξανόμενη ηλικία της γυναίκας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην υπογονιμότητα. Οι κοινωνικές αλλαγές της ζωής μας και γενικά η καθυστέρηση των γυναικών στο να προσπαθήσουν για εγκυμοσύνη έχει φέρει διάφορα προβλήματα τα οποία συντήνουν στην καθυστέρηση μίας εγκυμοσύνης.

Πιθανότητα φυσιολογικής σύλληψης

Η μέση φυσιολογική πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως από ένα γόνιμο ζευγάρι με κανονική σεξουαλική ζωή δεν υπερβαίνει το 20% ανά έμμηνο κύκλο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο όταν η ηλικία της γυναίκας είναι μικρή (κάτω των 25 ετών), παραμένει περίπου σταθερό μέχρι την ηλικία των 30 και μειώνεται προοδευτικά μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, το ποσοστό φυσιολογικής σύλληψης είναι πολύ μικρό, της τάξεως του 5% το πολύ. Περίπου το 50% των φυσιολογικών γόνιμων ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση στους 6-9 μήνες προσπαθειών και 20-35% των ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση στους 12 μήνες προσπαθειών. Το υπόλοιπο 15% είναι τα «υπογόνιμα» ζευγάρια.

Το τυπικό χρονικό όριο των 12 μηνών δεν πρέπει να θεωρείται απόλυτο: εάν ένα ζευγάρι έχει τον χρόνο και την υπομονή να περιμένει, η εγκυμοσύνη μπορεί να έλθει, έστω και ύστερα από αρκετούς μήνες. Ωστόσο, αυτά προφανώς δεν ισχύουν όταν υπάρχει βεβαιωμένη στειρότητα ενός μέλους του ζευγαριού. Κατά συνέπεια, η λογική αντιμετώπιση είναι να διερευνάται η γονιμότητα μετά από ένα έτος τακτικών απροστάτευτων επαφών και, εάν δεν εντοπίζεται παράγων απόλυτης στειρότητας, το ζευγάρι να περιμένει, προκειμένου να αποφύγει άσκοπες θεραπείες .

ipogonimotita

Η Συναισθηματική πλευρά του προβλήματος

Η αδυναμία σύλληψης έρχεται σαν έκπληξη στην γυναίκα καθώς πιστέυει ότι η εγκυμοσύνη θα ακολουθήσει αμέσως μόλις αρχίσει την προσπάθεια. Τα ζευγάρια νίωθουν αμήχανα για το πρόβλημα τους και απομονωμένα από τους φίλους και την οικογένεια τους. Συχνά παρουσιάζουν αισθήματα οργής, αμηχανίας, απώλειας του ελέγχου και φθόνο για άλλα ζευγάρια που τεκνοποιούν. Επίσης η υπογονιμότητα προκαλεί ένταση στις προσωπικές σχέσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα κυριέυει τη ζωή του ζευγαριού. Είναι ευθύνη του γυναικολόγου και γενικά του προσωπικού του κέντρου γονιμότητας όπως παρέχει τις απαραίτητες εξηγήσεις και την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη.

Στρατηγικές επιτυχίας

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει έρωτα για απόλαυση και όχι για σκοπό τεκνοποίησης. Ειναι σημαντικό να κρατήση η «ζεστασιά» στη σχέση. Αυστηρές διαταγές για επαφή στις γόνιμες μέρες συχνά προκαλεί αμηχανία και αρνητικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό η γυναίκα να σκέφτεται μακροπρόθεσμα για να μην απογοητεύεται κάθε μήνα με την έναρξη της περιόδου.

Σύγχρονες θεραπείες

Με την εξέλιξη της ιατρικής φροντίδας είναι πλέον εφικτό για όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Οι θεραπείες εξατομικεύονται για τις ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Κάποια ζευγάρια θα πετύχουν το σκοπό τους με απλή ενθάρυνση και καθησύχαση. Ζευγάρια με σοβαρούς λόγους υπογονιμότητας όπως απόφραξη σαλπιγγών ή ενδομητρίωση μπορούν να βοηθηθούν με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές όπως Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική χειρουργική. Αλλα ζευγάρια θα λύσουν το πρόβλημα τους με την βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η τεχνική αυτή έχει απλοποιηθεί σημαντικά και διαρκεί λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ειναι μία απλή διαδικασία με πολύ ψηλά αποτελέσματα επιτυχίας στα εξιδικευμένα κέντρα.

 

  • Μία φυσιολογική ζωή συνιστάται κατά τη διάρκεια και μετά την θεραπεία. Οι πιθανότητες για δίδυμη εγκυμοσύνη είναι 20%.
  • Με την απόκτιση ενός παιδιού έυκολα ξεχνιούνται όλες οι προηγειθούσες μικροταλαιπωρίες.