Νεογέννητο


ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

Για το νεογνό:

 

Τα ρούχα του μωρού σας πρέπει να είναι άνετα, καθαρά, πρακτικά και εύκολα στη χρήση. Θα χρειαστείτε τις πρώτες μέρες φανελάκια κατά προτίμηση βαμβακερά, ανάλογα με την εποχή, φορμάκια ολόσωμα, καλτσάκια, σκουφάκι, πάννες, κουβέρτες, πετσέτες μπάνιο.

Κλάμα Νεογέννητου

  • Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλάμα του μωρού τους είναι ο κώδικας επικοινωνίας μαζί τους και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να αγχώνονται.
  • Σιγά – σιγά θα μάθουν να ξεχωρίζουν τι θέλει το μωρό τους. Αν είναι κλάμα πείνας ή αν κάτι το ενοχλεί κλπ.
  • Το άγχος και ο εκνευρισμός επηρεάζει τα νεογέννητα και αντιδρούν. Αισθάνονται ευτυχισμένα και ασφαλή μόνο όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ήρεμη και ειρηνική.
  • Περιποίηση νεογέννητου
  • Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με το μωρό μας να σαπουνίζουμε τα χέρια μας.
  • Τοπική περιποίηση κάνουμε κάθε φορά που το μωρό μας είναι λερωμένο ή βρεγμένο.

 

neogennito

Μασάζ

Η επαφή σας με το μωρό, σας φέρνει πιο κοντά. Η αγκαλιά, το μασάζ και το χάδι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας με το μωρό σας. Κάντε απαλά μασάζ στο μικρό σας και σίγουρα θα ευχαριστηθεί και εκείνο όσο και εσείς. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι μέσω της αφής, τα μωρά σχηματίζουν τις πρώτες εντυπώσεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει. Το απαλό μασάζ βοηθάει το μωρό σας και βελτιώνει την καλή κυκλοφορία, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τους κολικούς, αλλά πάνω από όλα το χαλαρώνει και το ευχαριστεί.

Αν δείτε ότι το μικρό δυσανασχετεί ή κλαίει πάρτε το αγκαλιά και δοκιμάστε αργότερα. Βρείτε μια βολική στάση και για σας και για το μωρό σας. Σας προτείνουμε να καθίσετε στο κρεβάτι με την πλάτη σας καλά στηριγμένη. Βάλτε το μωρό σας πάνω σε ένα μαξιλάρι ή πάνω στα πόδια σας, βγάλτε τα δαχτυλίδια και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και ξεκινήστε με πολύ αγάπη και τρυφερότητα να κάνετε μασάζ το μωρό σας, χωρίς πίεση και βιασύνη. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό λάδι για μωρά και με αργές ρυθμικές κινήσεις τρίψτε μαλακά το τρυφερό του δέρμα. Στα μωράκια αρέσει πολύ το μασάζ στην πλατούλα. Γυρίστε το μπρούμυτα ή στο πλάϊ και τρίψτε του την πλάτη και τους ώμους με απαλές κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια, κάντε το ίδιο στα χεράκια, στα ποδαράκια και στις πατούσες του. Καθ’ όλη τη διάρκεια θα βλέπετε την ικανοποίηση στα μάτια του. Εσείς συνεχίστε μιλώντας του ή τραγουδώντας. Αφού τελειώσετε, ντύστε το, ταΐστε το και βάλτε το για ύπνο. Σίγουρα θα κοιμηθεί ήσυχα.

Διατροφή νεογνού

Το νεογνό πρέπει να είναι ελεύθερο να θηλάζει όσο συχνά επιθυμεί. Η διάρκεια δεν πρέπει να περιορίζεται. Όσο αυξάνει η παραγωγή γάλακτος, ο θηλασμός γίνεται πιο συχνός και διαρκεί λιγότερο. Το νεογνό θηλάζει περίπου κάθε 2 με 3 ώρες διότι το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο. Έχει όμως μεγαλύτερο διάστημα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο συχνότερα θηλάζεται τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Μικτή διατροφή

  • Θηλασμός πρώτα και μετά συμπλήρωμα
  • Θηλασμός και συμπλήρωμα εναλλάξ. Στις περιπτώσεις αυτές το συμπλήρωμα ετοιμάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου και του είδους του γάλακτος.