Αιμορραγίες Περιόδου


«Μια σύγχρονη γυναίκα έχει γύρω στους 500 κύκλους περιόδου κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ο αριθμός των κύκλων περιόδου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια λόγο των αλλαγών της κοινωνικής μας ζωής. Γυναίκες προηγούμενων γενεών είχαν ελάχιστους κύκλους περιόδου κατά τη διάρκεια της ζωής τους λόγο πολλαπλών εγκυμοσύνων και μακροχρόνιου θηλασμού. Η σημερινή γυναίκα έχει κατά μέσο όρο δύο με τρείς εγκυμοσύνες μόνο και η διάρκεια θηλασμού είναι πολύ μειωμένη. Επίσης η ηλικία της εμμηνόπαυσης έχει παραταθεί. Αυτή η σημαντική αύξηση στον αριθμό των κύκλων περιόδου έχει φέρει μαζί της και πολλά προβλήματα.

Τι είναι αιμορραγίες περιόδου:
Οι αιμορραγίες περιόδου συμβαίνουν λόγω υπερβολικού αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η ποσότητα ή και επίσης η διάρκεια της ροής του αίματος αυξάνεται. Μια φυσιολογική περίοδος διαρκεί γύρω στις 5 μέρες με την περισσότερη απώλεια αίματος τη δεύτερη και τρίτη μέρα της περιόδου. Η αυξημένη ροή αίματος οδηγεί σε πολλά πήγματα αίματος και πόνο. Αυτή η αυξημένη απώλεια αίματος προκαλεί σωματική και ψυχολογική εξάντληση με αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας.

Λόγοι εμμηνορραγίας:
Οι περισσότερες γυναίκες πού πάσχουν από αυτό το πρόβλημα δεν έχουν καμία πάθηση και η μήτρα είναι φυσιολογικού μεγέθους. Αυτή η κατηγορία γυναικών ονομάζεται ιδιοπαθής. Ινομυώματα και πολύποδες ιδιαίτερα στο εσωτερικό μέρος της μήτρας ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση στην απώλεια αίματος. Το σπιράλ είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την απώλεια αίματος. Ο Υποθυρεοειδισμός και οι θρομβολυτικές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι το αίτιο σε σπάνιες όμως περιπτώσεις.

Διερεύνηση:
Γυναικολογική εξέταση είναι φυσικά απαραίτητη. Όπως είναι και ο κολπικός υπέρηχος για ανίχνευση ινομυωμάτων και πολύποδων. Αιματολογικές εξετάσεις για αιμοσφαιρίνη (ένδειξη αναιμίας) και για υποθυρεοειδισμό είναι επίσης απαραίτητες. Η απόξεση της μήτρας δεν ενδείκνυται πλέον για διερεύνηση. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος έχει τώρα ξεπεραστεί με πιο σύγχρονες μεθόδους ανίχνευσης προβλημάτων της μήτρας – με την Υστεροσκόπηση όπου το εσωτερικό μέρος της μήτρας επισκοπείται με τηλεσκοπικό φακό.

Θεραπεία:
Διάφορες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να προκαλέσουν κάποια μείωση στην απώλεια αίματος. Συνήθως όμως δεν είναι αποδεκτές από τις γυναίκες για μακρόχρονη χρήση, λόγω των διάφορων παρενεργειών. Η παραδοσιακή απόξεση της μήτρας δε θεωρείται σαν θεραπεία και για αυτόν το λόγο δε συνιστάται. Η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) ήταν ως τώρα η πιο συχνή θεραπεία για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι όμως μια μεγάλη και αρκετά επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση με πολλές πιθανές επιπλοκές και μελλοντικές παρενέργειες, όπως πρόωρη κλιμακτήριο, ουρολογικά προβλήματα, πτώση κόλπου και πάνω από όλα, πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Η παραμονή στην κλινική είναι περίπου μια εβδομάδα και η ανάρρωση δύο με τρεις μήνες.

Υστεροσκοπική αφαίρεση ενδομητρίου:
Η σύγχρονη αντιμετώπιση αιμορραγιών περιόδου είναι με αυτή τη νέα απλή επέμβαση που γίνεται ενδοσκοπικά χωρίς τομή. Αυτή η εξειδικευμένη λαπαροσκοπική επέμβαση έχει πλέον αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την Υστερεκτομή. Η διάρκεια της επέμβασης είναι γύρω στα 30 λεπτά και η παραμονή στην κλινική μόνο λίγες ώρες. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει και την επόμενη μέρα, λόγο ραγδαίας ανάρρωσης. Με την μέθοδο αυτή το εσωτερικό μέρος της μήτρας (ενδομήτριο) αφαιρείται και με αυτό το τρόπο η ποσότητα αίματος μειώνεται ή σταματά εντελώς αναλόγως της προτίμησης κάθε γυναίκας. Η μήτρα, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες παραμένουν και για αυτό το λόγο δε χρειάζεται καμία ορμονική αγωγή. Ινομυώματα και πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν με τη μέθοδο αυτή.

Ψυχολογικά οφέλη:
Τα ψυχολογικά οφέλη με αυτή την επέμβαση είναι τεράστια. Αφαίρεση της μήτρας έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες με αρνητικά επακόλουθα στη ψυχολογική και σεξουαλική ζωή τους. Με τη νέα αυτή επέμβαση αυτό αποφεύγεται.»