Εγκυμοσύνη


Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών ο οργανισμός σας αλλάζει και ορισμένες σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να σας απασχολήσουν. Με τη βοήθεια του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις μικρές δυσκολίες και να απολαύσετε τη χαρά που νοιώθετε καθώς αισθάνεστε το μωράκι σας να μεγαλώνει μέσα στο σώμα σας. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να είστε ευσυγκίνητη, αυτό οφείλετε στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Με υπομονή και με την αμέριστη συμπαράσταση του συντρόφου σας, θα δείτε ότι όλα αυτά θα περάσουν σύντομα.

 

Τα αναφερόμενα κοινά ενοχλήματα δεν σημαίνει ότι συμβαίνουν σε όλες τις γυναίκες, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι έγκυες γυναίκες ότι αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

Αναγούλα και εμετός. Συνήθως οφείλεται στην αύξηση των ορμονών του οργανισμού. Να αποφεύγονται τα πολλά υγρά (φρυγανιά ή παξιμάδι για απορρόφηση των υγρών του στομάχου πρωτού σηκωθεί από το κρεβάτι, λήψη μικρών και συχνών γευμάτων, να αποφεύγονται οι δυνατές, έντονες μυρωδιές, η επαναλαμβανόμενη παρουσία της αναγούλας αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή

Αιμορρόϊδες. Ενημέρωση για σωστές διατροφικές συνήθειες όπως αύξηση φυτικών ινών, αύξηση στην κατανάλωση υγρών. Στην παρουσία αιμορροϊδων δίνεται συγκεκριμένη κρέμα και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για αποφυγή δυσκοιλιότητας.

 

Slide 1

Καύσος ή Καούρα. Η έγκυος είναι σωστό να υιοθετήσει υγιή τρόπο διατροφής όπως μικρά και συχνά γεύματα, μείωση των φαγητών με υψηλά λιπαρά (τηγανιτά, με σάλτσες), να υιοθετήσει υγιή συμπεριφορά του σώματος όπως: να διατηρεί όρθια στάση σώματος ιδιαίτερα μετά τα γεύματα και κατά την ώρα ξεκούρασης να υποστηρίζεται σε καθιστή θέση με 2-3 μαξιλάρια.

Η δυσκοιλιότητα. Για την αντιμετώπιση της να λαμβάνονται μέσω της διατροφής φυτικές ίνες (μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά κ.λ.π), αύξηση στην κατανάλωση υγρών (αν δεν υπάρχει πρόβλημα αναγούλας ή και εμετού). Στην παρουσία δυσκοιλιότητας χορηγούνται καθαρτικά είτε από το στόμα, είτε σε μορφή υποθέτου.

Κιρσοί. Για την αντιμετώπιση συνιστάται ήπιο περπάτημα για 15’-20’ για βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, σε περίπτωση καθιστικής εργασίας ενθαρρύνονται οι κυκλικές κινήσεις των πελμάτων, αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας και πολύωρης καθιστικής θέσης, βύθιση των ποδιών σε χλιαρό νερό και ξεκούραση στο κρεβάτι σε περίπτωση οιδήματος των ποδιών και ανύψωση των ποδιών σε 2 μαξιλάρια για ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος.

Συχνοουρία και Ακράτεια ούρων. Είναι επίσης παρωδικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που οφείλεται στο ότι ο όγκος της μήτρας πιέζει την ουροδόχο κύστη. Αντιμετωπίζεται με το η έγκυος γυναίκα να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα, το βράδυ αν η συχνοουρία είναι περισσότερο έντονη, τότε να ελαττώνεται η λήψη υγρών (τσάι, καφές) από νωρίς. Αν παρουσιαστεί αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τότε αυτό ίσως είναι σημάδι μόλυνσης και θα χρειαστεί ανάλυση ούρων σε χημείο.

Κολπικές εκκρίσεις. Τα κολπικά υγρά φυσιολογικά αυξάνονται στην εγκυμοσύνη. Αν οι κολπικές εκκρίσεις έχουν άσχημη μυρωδιά και σχετίζονται με πόνο ή φαγούρα, δίνεται ανάλογη θεραπεία. Η έγκυος πρέπει να υιοθετήσει σωστή υγιεινή του σώματος, έτσι ώστε να διατηρείται καθαρή και στεγνή για περιορισμό ανάπτυξης μικροβίων στη περιοχή του κόλπου.

Κράμπες. Παρουσιάζονται συνήθως μετά από κόπωση, πολύωρο περπάτημα ή ορθοστασία, κυρίως τα βράδια. Οφείλονται σε ορμονική αλλαγή και όχι λόγο έλλειψης ασβεστίου ή μαγνησίου. Αντιμετώπιση, είναι το ήπιο μασάζ κατά μήκος του ποδιού, ενώ δεν υπάρχει κανένα ειδικό φάρμακο.

Ραγάδες ή Ραβδώσεις. Με την πάροδο της εγκυμοσύνης τα κοιλιακά τοιχώματα χαλαρώνουν. Οι μυϊκές ίνες του δέρματος σπάνε και εμφανίζονται οι ραγάδες. Προσοχή στην υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους. Η ενυδάτωση με διάφορες κρέμες ή ενυδατικό λάδι (αμυγδαλέλαιο), στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους, μπορεί να βοηθήσει.

Ουλίτιδα. Είναι πολύ συχνή στην εγκυμοσύνη. Η οδοντιατρική εξέταση είναι απαραίτητη και η καθημερινή φροντίδα των δοντιών επίσης.

Κοιλιακοί πόνοι. Είναι πολύ συχνοί, συνήθως όχι ανησυχητικοί. Ξαφνικά τσιμπήματα (σαν ηλεκτρισμός) στην κοιλιά ή στον κόλπο είναι εντελώς φυσιολογικοί. Αίσθημα βάρους, πίεσης ή τράβηγμα χαμηλά στα πλάγια της κοιλιάς δεν φανερώνει κάτι κακό και οφείλεται στην επέκταση της μήτρας. Πέτρωμα της κοιλιάς είναι συχνό μετά τον 5ο μήνα, είναι ανησυχητικό όταν συμβαίνει ρυθμικά και δεν υποχωρεί. Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς οφείλεται λόγο πίεσης της μήτρας πάνω στο διάφραγμα.

ΥΓΙΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν τρώμε για δύο. Σημαντικό είναι να δίνεται προσοχή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Γενικά συστήνεται η διατροφή που συμπεριλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, αμυλούχες τροφές (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες), πρωτεΐνες (άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια) και γαλακτοκομικές τροφές. Προσπαθήστε να μην φτάνετε σε όρια κατάχρησης. Παν μέτρον άριστον.

ΒΑΡΟΣ ΕΓΚΥΟΥ

Η πρόσληψη βάρους στα πλαίσια των 10-15 κιλών είναι φυσιολογικό.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Είναι προτιμότερο η διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη καθώς και η αποφυγή της έκθεσης της εγκύου σε περιβάλλον καπνιστών.

diatrofi

ΑΛΚΟΟΛ

Σε περίπτωση που μια έγκυος επιλέγει να καταναλώνει οινόπνευμα κατά την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να υπερβαίνει το πιο κάτω ποσό εβδομαδιαίως:

  • Μπύρα 500-1000 ml
  • Κρασί 125 ml
  • Καθαρό οινόπνευμα 25 ml

 

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

Η έγκυος ενημερώνεται ότι σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη (χωρίς επιπλοκές), η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη συνεχίζεται φυσιολογικά.

ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση συμπεριλαμβάνει πολλές φυσικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση απουσίας οποιασδήποτε μαιευτικής ή παθολογικής επιπλοκής, η πλειονότητα των εγκύων μπορούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν να ασκούνται κατά την εγκυμοσύνη χωρίς να προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα στο έμβρυο. Αθλήματα με υπερβολικές κινήσεις της πλάτης, άλματα και πιθανές πτώσεις, θα πρέπει να αποφεύγονται.